Omgeving van de eilandengroep Vesterålen

Ook in de omgeving van de Vesterålen zijn er volop bezienswaardigheden. Een reis naar de eilandengroep kan eenvoudig worden gecombineerd met andere hoogtepunten van Noorwegen. In de omgeving liggen andere bijzondere eilandengroepen, leuke steden en bijzondere autoroutes.
 

De bekende Lofoten eilanden

De Lofoten eilanden (➚) zijn de bekendste eilandengroep van Noorwegen en liggen ten zuiden van de Vesterålen, beide eilandengroepen delen zelfs een eiland. Het is hierdoor eenvoudig om de eilandengroepen te combineren tijdens een rondreis. De Lofoten staan bekend om de prachtige natuur met hoge bergen, maar ook om de pittoreske vissersdorpjes.

Je kan de Lofoten ook ontdekken met een avontuurlijke roadtrip. Op de eilandengroep ligt namelijk de 230 kilometer lange toeristische route Lofoten (➚), die officieel tot de 18 mooiste routes van Noorwegen behoort.
 

 

Ontdek het eiland Senja

Slechts één veerboot vanuit Andenes (eiland Andøya) ver weg ligt het grote eiland Senja. Dit eiland wordt vaak de ‘mooiste schat van Noorwegen’ genoemd en dat is niet voor niets. Senja is een plek van indrukwekkende natuurlijke schoonheid en wordt omringd door fjorden, bergen en stranden.

Op het eiland ligt ook de toeristische route Senja (➚), die ook tot de 18 mooiste routes van Noorwegen behoort. De route begint in Gryllefjord, waar de veerboot vanuit Andenes aanmeert. Aangezien de National Scenic Route Andøya (➚) eindigt in Andenes, kan je beide toeristische routes eenvoudig combineren met elkaar. De 102 kilometer lange toeristische route Senja laat je de hoogtepunten van het eiland zien.
 

Tromsø, de grootste stad van Noord-Noorwegen

De stad Tromsø wordt ook wel ‘Parijs van het Noorden’ genoemd en ligt ten noorden van de eilandengroep. Tromsø is de grootste stad in Noord-Noorwegen en heeft veel te bieden, waaronder een rijke geschiedenis, adembenemende natuurlijke schoonheid en een levendige cultuur. De stad is vooral bekend om zijn spectaculaire Noorderlicht en Middernachtzon, omdat het een van de beste plekken ter wereld is om deze natuurverschijnselen te zien.
 

De kleine stad Narvik

Ten zuiden van de Vesterålen ligt de stad Narvik. Het is gelegen tussen de bergen en fjorden en biedt hierdoor, vooral in combinatie met de Middernachtzon en Noorderlicht, ieder seizoen veel moois. Met de kabelbaan kan je naar boven op de berg Narvikfjellet, om in de zomer te genieten van het uitzicht en in de winter te skiën. Het skigebied op de Narvikfjellet is een van de grootste valhoogtes in Noorwegen. Bij de stad ligt ook de berg Stetinden, die is bekroond tot Nationale Berg van Noorwegen.

Narvik is ook het beginpunt van de treinlijn Ofotbanen, wat één van de mooiste treinreizen door Noorwegen is. De trein rijdt naar het Zweedse Luleå en heeft vanwege de ligging boven de poolcirkel de bijnaam ‘The Arctic Train’.
 

 

Ga verder in het noorden van Noorwegen

Vaak is een bezoek aan de Vesterålen onderdeel van een rondreis door het noorden van Noorwegen. Vanuit de archipel kan je verder omhoog reizen naar het noordelijkste puntje. Breng een bezoek aan de stad Tromsø, dat de perfecte stad is om het Noorderlicht te ervaren. Wie dacht dat het noorden verder weinig te bieden heeft, heeft het absoluut mis. In het hoge noorden liggen nog 2 National Scenic Routes, namelijk de National Scenic Route Havøysund (➚) en bijna tegen de Russische grens vind je de National Scenic Route Varanger (➚). In totaal zijn er 18 National Scenic Routes in Noorwegen, wat officieel de mooiste routes van het land zijn.

Het hoge noorden is natuurlijk ook de plek van de Noordkaap (➚). Het uiterste noorden van Noorwegen is per weg eenvoudig bereikbaar en ligt vlakbij de toeristische route Havøysund (➚). De routes zijn dus mooi te combineren met elkaar, zodat je nog meer uit je rondreis kan halen.