Over de Vesterålen eilanden in Noorwegen

De Vesterålen eilanden zijn een grote eilandengroep in het noorden van Noorwegen. De archipel is een prachtige bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers en minder toeristisch dan de Lofoten, maar zeker niet minder mooi. Doordat beide eilandengroepen bij elkaar liggen, kan je beide archipels zelfs tijdens één rondreis combineren.
 

Wat is de Vesterålen en waar ligt de eilandengroep?

De Vesterålen is een groep eilanden gelegen ten noorden van de Lofoten eilanden (➚) en ten zuiden van de Tromsø-regio. Het is gelegen in de provincie Nordland, boven de poolcirkel in het hoge noorden van Noorwegen. De eilandengroep wordt omringd door de Noorse Zee in het westen en de Lofoten in het zuiden.

Het ligt boven de Lofoten eilanden (➚) en is qua aantal eilanden ook een stuk groter. Waar de Lofoten archipel bestaat uit zo’n 80 verschillende eilanden, telt de Vesterålen archipel er ruim 1300. Wel moet opgemerkt worden dat de eilanden erg verschillen in grootte en dat de meeste eilanden klein zijn.
 

 

Eilanden van de Vesterålen archipel

De eilandengroep bestaat uit meer dan 1300 grotere en kleinere eilanden, waarbij er vooral veel kleine eilanden zijn en slechts enkele grote eilanden. De grootste en belangrijkste eilanden zijn Andøya, Langøya, Hadseløya, Hinnøya en Austvågøy. De meeste eilanden zijn relatief vlak en hebben een bergachtige ruggengraat die de lengte van het eiland beslaat. De grootste plaatsen en belangrijkste bezienswaardigheden zijn op deze eilanden gelegen.
 

eiland Andøya

Het eiland Andøya is het noordelijkste van de vier grote eilanden en heeft een oppervlakte van ongeveer 489 vierkante kilometer. Het eiland staat bekend om de prachtige kustlijn, de dramatische bergen en de talloze stranden. Andenes is de grootste stad van Andøya, waar de vuurtoren van Andenes bezocht kan worden en ook walvissafari’s vertrekken. Op het eiland ligt ook het enige ruimtestation van Europa, Andøya Space. Hierover lees je meer bij de bezienswaardigheden op de Vesterålen eilanden.
 

eiland Langøya

Langøya, met een oppervlakte van ongeveer 364 vierkante kilometer, is het op een na grootste eiland van de Vesterålen. Het eiland biedt een scala aan buitenactiviteiten, waaronder wandelen, vissen en kajakken. Op Langøya vindt u ook Stokmarknes, de thuisbasis van het Hurtigruten Museum, waar u meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de beroemde kustboottocht.
 

eiland Hadseløya

Hadseløya, dat ongeveer 102 vierkante kilometer groot is, ligt tussen Langøya en Hinnøya en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en de zee. Bezoekers kunnen genieten van het schilderachtige plaatsje Melbu, bekend om zijn zalmkwekerijen en garnalenvisserij en van de bergtop Lamlitind voor een panoramisch uitzicht over de eilanden.
 

eiland Hinnøya

Hinnøya, met een oppervlakte van ongeveer 2200 vierkante kilometer, is het grootste eiland van Noorwegen (buiten Svalbard/Spitsbergen) en biedt een breed scala aan activiteiten en attracties. Bezoekers kunnen hier onder andere genieten van het prachtige fjordlandschap, wandelen door nationale parken en de cultuur ervaren in de plaatsen Harstad en Borkenes.
 

eiland Austvågøy

Het eiland Austvågøy ligt zowel in de archipel Lofoten (➚) als in de archipel Vesterålen. Het heeft een oppervlakte van zo’n 526 vierkante kilometer, waarvan het noordelijke deel van het eiland onderdeel is van de Vesterålen. De grootste plaats op het eiland is Svolvær, tevens staat het eiland bekend om de Trollfjord.
 

Wat voor klimaat hebben de Vesterålen eilanden?

Het klimaat op de Vesterålen eilanden wordt beïnvloed door de Golfstroom, waardoor het er in vergelijking met andere gebieden in het noorden van Noorwegen relatief mild is. De zomermaanden, van juni tot augustus, zijn over het algemeen de warmste en droogste maanden. De temperaturen kunnen oplopen tot 25 graden Celsius, maar liggen meestal rond de 15 graden Celsius. In de wintermaanden, van december tot februari, liggen de temperaturen tussen de -5 en 5 graden Celsius. Het weer op de Vesterålen kan snel omslaan, dus het is belangrijk om altijd goed voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden.
 

Middernachtzon en Noorderlicht op de Vesterålen

De Vesterålen in Noorwegen zijn een prachtige plek om zowel de middernachtzon als het noorderlicht te bewonderen. Tijdens de zomermaanden, wanneer de zon niet ondergaat, is het mogelijk om 24 uur per dag te genieten van het zonlicht. Dit fenomeen wordt de middernachtzon genoemd en is vooral spectaculair in juni.

In de wintermaanden, wanneer de nachten lang en donker zijn, is het mogelijk om het noorderlicht te bewonderen. De Vesterålen liggen dicht bij de magnetische noordpool, waardoor dit een van de beste plekken ter wereld is om dit natuurverschijnsel te zien. Het noorderlicht, of aurora borealis, wordt veroorzaakt door geladen deeltjes die van de zon komen en in de atmosfeer van de aarde terechtkomen, waardoor kleurrijke lichtshows ontstaan. Belangrijk is om te vermelden dat het Noorderlicht niet dagelijks zichtbaar is, je moet ook geluk hebben om dit te kunnen zien.
 

 

Wilde dieren op de eilandengroep

Op de Vesterålen en in de zee rondom zijn veel wilde dieren te vinden, de eilandengroep staat ook mede bekend om het dierenleven. Hieronder staan enkele van de meest opvallende dieren die je kunt tegenkomen op en rond de Vesterålen.

  • Walvissen – De Vesterålen staat bekend als een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Er zijn verschillende soorten walvissen te zien, waaronder de orka, bultrug, dwergvinvis, potvis en nog veel meer.
  • Zeearenden – Deze majestueuze vogels zijn indrukwekkend om te zien en hebben een spanwijdte van meer dan twee meter. Ze worden vaak gezien in de lucht, zwevend boven de fjorden en kustlijn.
  • Otters – Otters zijn schattige en speelse dieren die je kunt vinden in de kustgebieden en fjorden van de Vesterålen. Ze worden vaak gezien terwijl ze in het water zwemmen, spelen en jagen op vis.
  • Papegaaiduikers – Deze kleurrijke vogels zijn een echte publiekslieveling en zijn te zien tijdens de zomermaanden op de Vesterålen. Ze broeden op de kliffen langs de kust en duiken het water in op zoek naar vis. Vooral bij de plaats Bleik zijn veel papegaaiduikers te vinden. Hierover lees je meer bij bezienswaardigheden.
  • Rendieren – Hoewel rendieren vaak geassocieerd worden met het noordelijker gelegen Lapland, leven er ook rendieren op de Vesterålen. Deze dieren worden vaak gezien in de heuvels en bergen van de eilanden.

 
Houd er wel rekening mee dat het belangrijk is om de dieren met respect te behandelen en hun natuurlijke leefomgeving niet te verstoren.