Plaatsen en Bezienswaardigheden op de Vesterålen eilanden

De Vesterålen archipel is de grootste eilandengroep van Noorwegen en niet alleen de thuisplaats van prachtige natuur, ook van leuke plaatsen en interessante bezienswaardigheden. Hieronder hebben we de grootste plaatsen en bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.
 

Belangrijke plaatsen op de Vesterålen

De eilandengroep bestaat uit ruim 1300 eilanden, waaronder een heleboel kleine onbewoonde eilandjes. De grootste eilanden zijn Andøya, Langøya, Hadseløya, Hinnøya en Austvågøy. Dit laatste eiland is gedeeltelijk onderdeel van de archipel Lofoten (➚). Naast de adembenemende natuur, zijn er ook enkele plaatsen te vinden op de Vesterålen. Hieronder hebben we de belangrijkste plaatsen voor je op een rijtje gezet:
 

Sortland (eiland Hinnøya)

Sortland is de grootste stad op de Vesterålen en is gelegen op Hinnøya. De stad staat bekend om de vele blauwe huizen en gebouwen, wat de bijnaam ‘Blauwe Stad’ op heeft geleverd. De stad telt diverse restaurants, winkels en een museum.Sortland is ook bekend vanwege de Sortlandsbrua, oftewel Sortland Bridge. Deze brug van bijna 1 kilometer lang verbindt de eilanden Hinnøya island en Langøya met elkaar. Op het hoogste punt ligt de brug 30 meter boven het water.
 

Stokmarknes (eiland Hadseløya)

Stokmarknes is de grootste plaats op Hadseløya en is bekend door de Hurtigruten. De beroemde Noorse postboot is in deze plaats ontstaan en tot op de dag vandaag is het hoofdkantoor hier gevestigd. Ook is het Hurtigruten Museum hier te vinden, dat onlangs nog compleet vernieuwd is. Over het museum lees je verderop meer.
 

Andenes (eiland Andøya)

Andenes heeft een mooie ligging in het noordelijkste puntje van het eiland Andøya. Vanuit de plaats vertrekt de veerboot naar Gryllefjord op het eiland Senja. Ook gaan er vanuit Andenes veel vaartochten om walvissen te spotten, want de plaats staat bekend om deze bijzondere dieren. In 2023 is The Whale geopend, een museum gebouwd in de vorm van een walvis met exposities over de dieren en een uitkijkpunt richting zee om walvissen te spotten. Net buiten het centrum is ruimtevaartbasis en museum Andøya Space te vinden. Over de musea kan je verderop meer lezen.
 

Nyksund (eilandLangøya)

Nyksund is een voormalig vissersdorp dat in de jaren ‘70 een spookdorp werd, alle vissers en inwoners waren vertrokken omdat het dorp afgelegen ligt. Tegenwoordig heeft het dorp weer tientallen bewoners en is onder andere de bereikbaarheid van Nyksund aangepakt. Het dorp staat tegenwoordig bekend als een creatieve plek en toeristische bestemming. Je vindt hier diverse kunstgalerieën, restaurants en accommodaties. En om in de winter het Noorderlicht beter te kunnen zien, laten ze in het dorp de straatverlichting uit.
 

Bleik (eiland Andøya)

Het eeuwenoude vissersdorpje Bleik staat vooral bekend om de bijzondere omgeving. Bij het dorp ligt het witte zandstrand Bleiksstranda, waarvandaan je zicht hebt op de kliffen van het eiland Bleiksøya. Dit eiland staat bekend om de ruim 40.000 papegaaiduikers die in de zomer het eiland bewonen. Het dorp Bleik ligt aan de National Scenic Route Andøya en een bezoek is hierdoor makkelijk te combineren met één van de mooiste routes van Noorwegen.
 

Wandelen en fietsen op de Vesterålen eilanden

De eilanden van de Vesterålen zijn ook erg geliefd om wandeltochten en fietstochten te maken. Een van de meest bekende wandelroutes is Dronningruta, oftewel The Queen’s Route. Deze route van 15 kilometer ligt op het eiland Langøya en begint in het vissersdorpje Nyksund, de route eindigt in Stø. Onderweg loop je langs hoge bergen, fjorden en stranden, en word je getrakteerd op prachtige uitzichten. De route is soms wat uitdagend, maar zeker de moeite waard voor wie van wandelen houdt. Op het eiland Andøya ligt ook een mooie wandelroute, namelijk de Bleiksvatnet Rundt. Dit is een wandeling rond het meer Bleiksvatnet, waarbij je tijdens de wandeling een mooi uitzicht hebt op het meer en de omliggende bergen.

Møysalen National Park is ook populair om wandelingen te maken door het indrukwekkende berglandschap van het nationale park. De kust van het eiland Hadseløya is ook een zeer geliefde plek voor wandelingen.

Naast deze routes zijn er nog tal van andere routes op de Vesterålen, variërend van makkelijke wandelingen tot uitdagende bergtochten. Ook op de fiets zijn er verschillende routes te vinden, bijvoorbeeld langs de kust van Andøya of door het binnenland van Hadseløya. Ook de National Scenic Route Andøya kan per fiets worden gereden, over deze route lees je verderop meer.
 

 

Bezienswaardigheden op de Vesterålen

Met ruim 1300 eilanden in de archipel, is er veel te beleven op de Vesterålen. Het lukt nooit om alle eilanden te ontdekken, maar dit is ook niet nodig. Veel eilanden zijn klein en onbewoond, het meeste is te beleven op en bij de 5 grootste eilanden. We hebben de grootste bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.
 

Bezoek de Trollfjord

De Trollfjord heeft een bijzondere ligging, het is namelijk zowel onderdeel van de Vesterålen als van de Lofoten (➚) archipel. De fjord ligt namelijk op het eiland Austvågøy dat tot beide eilandengroepen behoort. Deze smalle fjord, omringd door hoge bergen, heeft een lengte van ongeveer 2 kilometer en is slechts 100 meter breed op het smalste punt.

Het varen door de Trollfjord is een ervaring op zichzelf. De hoge bergen en kliffen langs de fjord creëren een onwerkelijk uitzicht. De meeste toeristen komen naar de Trollfjord om te genieten van het spectaculaire landschap en om de verschillende vogelsoorten te spotten die hier leven, zoals de zeearend.
 

Vissersdorp Bleik, het witte zandstrand en het vogeleiland

Tijdens een rondreis over de Vesterålen is een bezoek aan Bleik een aanrader. Dit charmante vissersdorpje is gelegen op het eiland Andøya en is vooral bekend om het prachtige witte zandstrand, Bleiksstranda. Dit strand wordt gezien als een van de mooiste stranden van Noorwegen en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Maar Bleik heeft meer te bieden dan alleen een mooi strand. Het kleine eiland Bleiksøya, gelegen voor de kust van Bleik, is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers. Het eiland is de thuisbasis van meer dan 40.000 papegaaiduikers, een van de meest iconische vogelsoorten van Noorwegen. Tijdens de zomermaanden kun je hier genieten van een indrukwekkend spektakel wanneer duizenden papegaaiduikers zich verzamelen op het eiland.
 

Europa’s enige ruimtevaartbasis Andøya Space

Naast bijzondere en prachtige natuur, is de Vesterålen ook de thuisbasis van de enige werkende ruimtevaartbasis van Europa. Sinds 1962 ligt ruimtevaartbasis Andøya Space vlakbij Andenes op het eiland Andøya.

Nog regelmatig gaan er raketten de lucht in, wat je met een beetje geluk mee kan maken tijdens je vakantie naar het eiland. Een deel van de ruimtevaartbasis is open voor het publiek, hier kan je alles leren over de ruimtevaart en ook over het Noorderlicht. Vanuit de basis worden er allerlei onderzoeken gedaan, waaronder naar het Noorderlicht.
 

Bezoek het bijzondere Walvismuseum The Whale

Het nieuwe The Whale Museum in Andenes is een aanrader als je op de Vesterålen bent. Het museum is gewijd aan walvissen en is gevestigd in een prachtig modern gebouw, dat gebouwd is in de vorm van een walvis. Het museum leert je meer over deze bijzondere dieren en hun geschiedenis in de wateren rond de Vesterålen.

Het museum heeft tentoonstellingen met informatie over verschillende walvissoorten en hun gedrag. Vanuit het museum heb je ook een prachtig uitzicht over de zee, zodat je zelf walvissen kan spotten.
 

Bezoek de postschepen in het Hurtigruten Museum

Stokmarknes is de geboorteplaats van de Noorse postboot Hurtigruten, die sinds 1893 vaart naar afgelegen plekken in Noorwegen. Tegenwoordig is het ook populair om als reiziger mee te varen met de bekende boot. In Stokmarknes ligt het Hurtigruten Museum (Hurtigrutemuseet in het Noors). In het museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de iconische Hurtigruten-lijn en kan je oude Hurtigruten-schepen MS Finnmarken en DS Finnmarken bezoeken, waar je een kijkje kunt nemen in onder andere de originele hutten, salons en de brug.
 

 

Bijzondere stranden op de Vesterålen

De Vesterålen staan niet alleen bekend om de prachtige natuur, maar ook omdat de eilandengroep verschillende bijzondere stranden telt. Met ruim 1300 eilandjes, zijn er een heleboel stranden. We hebben een aantal van de meest bijzondere stranden op een rij gezet.
 

Bleiksstranda

Het strand Bleiksstranda is gelegen bij het vissersdorp Bleik op Andøya. Het strand is eerder al aan bod gekomen, omdat het een bijzondere plek is. Het strand heeft het meest witte zand van alle stranden op de Vesterålen. Vanaf het zandstrand is er een adembenemend uitzicht op de Noord-Atlantische Oceaan en op een eiland vol met papegaaiduikers.
 

Het strand van Høyvika

Het strand van Høyvika ligt vlakbij Bleiksstranda en wordt gezien als het mooiste strand van de hele eilandengroep. Wat dit strand uniek maakt, is dat het omringd wordt door hoge bergen. Dit zorgt voor een spectaculair uitzicht tijdens je strandbezoek. Het heldere, blauwe water zorgt voor een extra speciaal effect.
 

Skipssanden

Het witte zandstrand Skipssanden ligt op een paar minuten wandelen van het vissersdorpje Stø op het eiland Langøya. Het strand ligt wat afgelegen en is omringd door bergen, waardoor het niet per auto bereikbaar is. Deze bijzondere ligging geeft een speciale en rustige sfeer aan het strand en zorgt ervoor dat je zowel richting zee als alle andere kijkrichtingen een mooi uitzicht hebt. De bekende wandelroute Dronningruta (The Queen’s Route) komt ook langs dit bijzondere strand.
 

Rij de mooiste autoroute op de Vesterålen

Noorwegen telt een heleboel prachtige autoroutes, maar er zijn slechts 18 die echt het allermooist zijn. Deze routes zijn door de Noorse overheid bestempeld tot National Scenic Route. Ook op de Vesterålen ligt zo’n bijzondere route, namelijk de National Scenic Route Andøya (➚).

De route gaat over het eiland Andøya en is ongeveer 58 kilometer lang. Onderweg rij je langs de dramatische kustlijn en majestueuze bergen van het eiland. Ook rij je onder andere langs vissersdorp Bleik en het bijzondere strand Bleiksstranda, ruimtevaartcentrum Andøya Space en eindig je in de plaats Andenes. Vanuit Andenes kan je de veerboot nemen naar het eiland Senja, waar je direct verder kunt rijden over de National Scenic Route Senja (➚).